30.7.11

Padatnya manusia dalam komuter

I'm inside a commuter right now.. Been a long time tak naik komuter balik Rawang.. Memang boleh di terima la reason saya knp tanak naik komuter lg.. PADAT mcm sardin. Dahla lelaki masi lg tak paham arahan jgn masuk coach pink yg sah2 dah d sebut byk kali dek akak2 yg bcakap guna corong di setiap stesen tu bahawa coach pink tu HANYA utk perempuan SELAMANYA tanpa terkecuali. Awat tak paham nooooo..?

Nasib saya dpt duduk.. Dahla kpala memang tgh pening..

Nak pegi manakah sbnrnya org2?
Dengan jerit2 lagi.. Haiyyyaaa..
"Bagi org kuar dulu.."
Maan.. Bagi la org kuar dulu.. Nk masuk cepat pon tak dpt duduk jgk.. Huhuhuhuhu..

What shud I do? Bagi org yg lebih memerlukan duduk? Sume org pn ckp "memerlukan" huh (˘_˘")


Sent from BlackBerry®

Facebook 2.0 for Blackberry Now Available

[taken from here]




The long waited feature in Facebook app for Blackberry is the Facebook chat is finally here, as announced by RIM :
We are pleased to announce the availability of Facebook for BlackBerry PlayBook 2.0 today in BlackBerry App World. Facebook for BlackBerry PlayBook was the first optimized tablet Facebook application that offers users a highly engaging experience with access to popular features such as Facebook chat, video uploading and Places.
Among the new Features of Facebook 2.0 for BlackBerry:
• Brand New User Interface
• Facebook Chat
• Improved News Feed
• Wi-Fi Support
• Enhanced Integration with BlackBerry Native Apps
• Redefined Notifications
Grab it now!

24.7.11

Apa yang wajib dilakukan sebelum puasa di bulan Ramadhan?

Apa? Apa?
Kalau saya selalunya ganti puasa *of course!! Haha*.. Pastu bli baju raya *puasa pon blm tp dh bli baju raya :p*.. Banyak lg.. Tapi yang pasti dan wajib itu adalah pegi menziarahi kubur sedara/nenek/datuk yg dah meninggal *semestinya dah meninggal.. Klo tak meninggal lg tak kn dh ada kubur (˘_˘")*







Sooo,
Td saya, budhe Marni *kakak mama*, mba wiwik *sepupu; anak budhe Marni*, mas rudy; suami mba wiwik n Nadira+Harley *anak2 mba wiwik n mas Rudy* pegi ziarah ke makam nenek; ibu mama, pakdhe Wal; suami budhe Marni, pakdhe Hasan; suami kakak mama no 1, sepupu; anak kakak mama no 1, dan baby sepupu; anak drpd anak kakak mama no 1 (⌣_⌣)
Semua satu tempat perkuburan.. So, sekali jalan.. 3-4 kuburan terziarahi. Hahaaay..

Powered by Telkomsel BlackBerry®

23.7.11

kopi bakar at TreeHouse, Bandung

video

ini adalah hasil rekaman saya menggunakan kamera yang tidak bertauliah *kamera hp jeeee* dengan model seorang waiter di sebuah tempat-makan-nongkrong di Bandung [TreeHouse] dan juga seorang anak master yang berkuliah di UNPAR ambil jurusan management yang bercita2 membuka usaha sendiri di kampung halamannya.. Arrya. haha.

makasi ya Ar, udah nraktir makan.. ngobrol2.. bertukar pendapat.. ngakak2.. godain diriku -__-
ntar aku ke bandung lg bawa laki, kita nongkrong bareng lah yaa.. hahaaaaay..

ini menu

ini minuman saya.. ice cream coklat yg di lelehkan kemudian di siram susu cair..
namanya, HUGMUG.

ini diaaa! Kopi BAKAR.. bukan kopi si Bakar [nama orang] tapi kopi yang di bakar.
tengok video utk lebih jelasnya.

uhuy..

22.7.11

Bayangan Masa Depan Ketika Sudah Bergelar Istri *omaigosh*

Will my future baby *kalau Allah bagi rezeki cepat after kawin dpt baby terus.. ihiiik..* say this to my future husband???

Nanti bunda dia kalah la klo camni.. Mana blh jd.. Hahahaha..

Takpe, nti baby n bunda main blog sama2 mcm Hamis Jalikha n her beautiful mommy, Pn. Nani Rostam yg pandai masak.. Thou bunda baby-yang-belum-jelas-kewujudannya-dalam-dunia-fana-ini tak berapa pandai masak.. Tapi, harap2 nya boleh jd bunda yg baik n istri yg baik. *uhuk*


Powered by Telkomsel BlackBerry®

NostalGILA dengan teman kesayangan *haha*




Powered by Telkomsel BlackBerry®

21.7.11

-_-"

i'm trying to upload loads of picca from my blackberry phone.. but, idk why it shows error. huh.
penat je attach file byk gile, tgk2 takleh upload.
nti try lg la..
penasaran saya. heh


[setelah menjumpai sebuah komputer tidak berpenghuni bersama internet free nya...]

kasian.. tertidur sbb tunggu flight lama sgt.. delay 2jam~ fuuuhh..

eksis.. walopun dah kul 12:25am uhuuu..

nak pegi ke wedding sahabat saya with my niece yg sudaaaah tinggi besar.. lop yu dah.

the wedding! lopu yu pul dah edhooo.. :*

happy family.. pengantin dan kedua orang tua.

my message to the bride n groom
ok. OOT. makan durian sebelum ke Bandung..
[abaikan kegemukan itu] ini adalah si gemok bersama banner ICEEI 2011.
[abaikan mata sembab itu.. lelah menangis T___T] bersama budhe Tatik n Iki.
Budhe Tatik adalah kakak ipar almarhum papa.


oraaaaaiiiitt..
that's it. maafkanlah saya kerana gambar2 diatas adalah gambar yang tidak berkualiti.. *nak blekberi baruuuu*

20.7.11

Bandung Lautan Api-Bandung Kota Kembang

Mourning *hoaaahm*

Apa kabar Malaysia? Saya masih lagi kat Indonesia.. Dah rindu sgt2 kat Bangi.. Kat UKM.. Masih lg bersedih sbb tak dpt pegi event yg maxis buat aritu.. Huhu..
Sapa dpt blackberry playbook??? Oh! Ruginya sayaaa.. *hentak hentak kaki*
Nvm la.. There will be next time for me :)

Byk cerita masa saya kat Jakarta.. Banyak gak cerita masa saya kt Bandung.. Ada yang happy, ada yg sediiiih sampai buat saya menangis dan menangis dan menangisss.. *usap baki air mata*

Nanti saya aplod gambar2 kt bandung.. Tp tak byk sgt, sbb over excited, lupa nk amik gbr.. Hahahah.. Kalo kat jakarta, xbyk gbr sbb dah biasa sgt pg jakarta nih.. Weee..

This weekend, maybe saya n anak sedara nak pg tgk Harry Potter kt Gandaria City.. Shopping complex baru kt Jakarta.. Kesian anak sedara yg lelaki.. Dia tringin tgk The Transformers, tp kt Jakarta dorg tak tayangkan cite tu.. HarPot ni pn tatau knp ttbe blh tayang plak..
As u all know, since a couple of months ago.. Di pawagam indonesia, film box office tak blh tayang dah.. Dorg charge tax tinggi gile.. Dengan tujuan supaya film2 indonesia yg tayang d pawagam laku n ramai org tgk.. *dahtu, nk tgk cite omputeh tak dpt.. Tgk je la cite lokal kan? :p*

Tu laa.. Bertuah jugaaak duduk Malaysia.. Thou I still love my own country more.. hehehe..

K la.. Nak g mandi.. Pening kepala kena ujan smlm kat bandung ˆ⌣ˆ.. *kena ujan pn blh senyum? :p*

C-ya!


Powered by Telkomsel BlackBerry®

15.7.11

Invitation from Nuffnang!!!

Omaigod..! Omaigod!!!

I got an Invitation to the Maxis Blackberry Playbook Workshop!!!

But I can't attend the workshop.. T___T Currently I'm at Indonesia..
Aaaaah.. What a waste!

They say if I failed to confirm my attendance, the tix will revoked and passed to other bloggers.

Itsokay laa..
So, blogger.. Check your email everyday..
Mana laaa tau dpt invitation kan..
Huhu..

Sesapa yg dpt tu, kirim slm kat blackberry playbook yaaa.. :(


P/S. Tak sangka blh dapat invitation kan? Tp,tak blh pg plak.. Sedih sangat.

Powered by Telkomsel BlackBerry®

13.7.11

over the rainbow.

Short update.
I'll be away for about 2 weeks..
Flying tonight from LCCT to Jakarta  [night means night ok.. haha.. pukul 1030mlm take off sampai Jakarta kul 1130mlm waktu indonesia. fuuhh.. malam] Then, will be going to Bandung on the 18th to attend a conference at ITB and presenting my paper.. huhu. Wish me luck okay..
After conference, i'll be back to Jakarta to settle my wedding things ^_^

see ya!

12.7.11

tablet???


teruja??
teruja tgk gbr yg saya post ini???
semestinya. 
saya pn teruja.. mcm nk print je gbr ni pastu tunjuk kt sapa2 yg lalu depan mata n ckp "nak ni.. nak ni.. nak ni.." hahahhaa.. tak malu. :p

okay.. nak ke playbook from blackberry ni?
kalo nak, sila la menyempatkan diri singgah ke sini ye.. sebab japgi, maxis akan launch bb-playbook yang merupakan tablet bersaiz 7inci.. kecik jee.. tapi, jgn main2.. dia punya pemproses adalah 1GHz dual-core okaaayy.. yg tau IT [mcm shaye ini.. ihik] dah cukup berpuas hati laaa dgn pemproses sebegitu utk sebuah gadget yg semol [baca : kecil] ini. lepastu, dia punya kameraaa.. pergh.. 5megapixel! for a bb-user.. i know that when the camera is more than 3mp, it will capture a veeeery good quality picture. for sure guys.. sbb, saya pakai curve yg kamera dia 2mp je dah cantik.. lagiii la klo 5mp. kan kan kan? itu baru kamera belakang dia.. kamera depan dia plak.. 1080p HD bersaiz 3mp. agak lost dsitu yee.. saya tak berapa paham apa itu 1080p. hahaha.. but, it sounds cool, isn't it? :p

Sooo..
tunggu apa lagii.. sila kosongkan tarikh ini yeee..

Date: 16 July 2011 (Saturday)
Time: 10 am – 2 pm
Venue: KL Convention Centre


Sungguh rugi si empunya blog kerana tak berada kt KL pada tarikh tersebut T____T
tapi, takpe.. bagi chance kt kawan2 yg nk sangat guna Bridge application tu [actually, shaye yg nk sgt guna app tuuuu.. tp, sbb takde bb-playbook takleh la nk guna kan? hiks.]

Get to know yourself better.

I get this from a friend's blog.

[what's my age again???]

My personality based on this quiz :


Your view on yourself:
You are intelligent, honest and sweet. You are friendly to everybody and don't like conflict. Because you're so cheerful and fun people are naturally attracted to you and like to talk to you.


The type of girlfriend/boyfriend you are looking for:
You like serious, smart and determined people. You don't judge a book by its cover, so good-looking people aren't necessarily your style. This makes you an attractive person in many people's eyes.

Your readiness to commit to a relationship:
You are ready to commit as soon as you meet the right person. And you believe you will pretty much know as soon as you might that person.

The seriousness of your love:
You like to flirt and behave seductively. The opposite sex finds this very attractive, and that's why you'll always have admirers hanging off your arms. But how serious are you about choosing someone to be in a relationship with?

Your views on education
You may not like to study but you have many practical ideas. You listen to your own instincts and tend to follow your heart, so you will probably end up with an unusual job.

The right job for you:
You have many goals and want to achieve as much as you can. The jobs you enjoy are those that let you burn off your considerable excess energy.

How do you view success:
You are confident that you will be successful in your chosen career and nothing will stop you from trying.

What are you most afraid of:
You are concerned about your image and the way others see you. This means that you try very hard to be accepted by other people. It's time for you to believe in who you are, not what you wear.

Who is your true self:
You are full of energy and confidence. You are unpredictable, with moods changing as quickly as an ocean. You might occasionally be calm and still, but never for long.


Jyeaah.
most of them are true. haha. macham bagoooos. :p

ok, i think these words really described me..

1. You are friendly to everybody and don't like conflict.
2. You don't judge a book by its cover, so good-looking people aren't necessarily your style.
3. You are ready to commit as soon as you meet the right person. [this is sooo true.. and i already meet that right person ^_^]
4. You listen to your own instincts and tend to follow your heart. [always do and always will]
5. You have many goals and want to achieve as much as you can.
6. Nothing will stop you from trying.
7. You are unpredictable, with moods changing as quickly as an ocean. You might occasionally be calm and still, but never for long. [haha. so true!!! but, i'm trying to manage the mood :p]

thankyou. :)

11.7.11

Weekends

Hujung minggu? Ini aktiviti saya.


Sent from BlackBerry®

7.7.11

From Queenspark Hotel Melaka To Tanjung Bidara Resort

Saya janji akan post entry tentang kursus di Melaka kan? Ni la dia entry nya. hahaha.. a bit malas dsini, so hanya post gambar, sedikit caption dan explaination tentang acara pada hari kursus tersebut.
Enjoy ya.


Registration @ Queenspark Hotel, Melaka for Kursus Induksi Felo Kolej Kediaman UKM
Cari saya! Cari saya! haha.. Ini hari pertama sampai di Melaka.. Bas pulak sesat tak jumpa hotel.. Sampai2 je kne register, amik bilik then siap2 join Ice Breaking. 

Penyiksaan bermula!

pembukaan penyiksaan. haha. sebelah kiri gambar adalah bendera kumpulan saya iaitu kumpulan Hang Tuah. Sebelah kanan pula, bendera kumpulan Tun Teja. pada LDK ke 2 n 3 kumpulan kami bersatu. :)
Penyiksaan Pertama!
Gambar diatas adalah gambar saya dan kawan2 drpd kumpulan lain yang kepenatan selepas berlari-lari ditepian pantai bangunan hotel dan jiran2 hotel Queenspark. Jauh okkkaaaayy kami berlari.. semata2 nak pegi tengok peta yang berisi tulisan2 kecil. Dahla pelik2 je yang dorang tulis kt peta tu. pastu, dorg bagi tgk terbalik! kene baca tulisan terbalik pastu hafalkan. pastu g lari2, pusing2, nyanyi2.. saaaampai la lupa sume yg dah di ingat.. baru masuk balik ke hotel. best kan? T___T

kami setiap kumpulan bersama bendera masing2. bendera kumpulan saya tak berapa nampak. huh.
Ini baru LDK 1. hoho. LDK 2 adalah kembara malam. gambar nyeee.. tak jumpa. haha. serius takde. mungkin ada, tapi member2 felo lain tak tag kot. nak mintak adalah kemalasan.. so, takpela. abaikan LDK kembara malam kursus felo. nanti kursus jaksa ada kembara malam juga. hehe.

Kurus Kursus Induksi Felo Kolej Kediaman UKM
Hari kedua kursus. Selepas mengalami kram kaki, kejang perut, kepala berat akibat pergi kembara malam *yang sungguh menipu padahal biasa2 je.. cuma kuku kaki je yg sakit sket sbb jalan jauh sgt.. keliling Melaka Town. huhu* aktiviti yang paling tidak menyokong keadaan diri yg sudah tua ini adalah mendengarkan ceramah. Sambil mendengarkan ceramah, kami [baca : saya] berfoto-foto. haish2.

[masih] Kursus Induksi Felo UKM
Ini ceramah hari ketiga. Muka sudah lebih baik walaupun masih bau2 bantal dan air liur. Keletihan ketika melakukan aktiviti lasak pada hari pertama sudah ter'cover' dengan tidur yang cukup dan mandi air panas.

Sesi LDK terakhir iaitu bermain bola tenis. T_____T

Dalam bas perjalanan balik ke UKM, Bangi. ohoooy!

 Gambar2 di bawah ni pulak Kursus Induksi JAKSA (Jawatan Kuasa) Kolej Kediaman UKM. haaaa, yg ni.. saya jadi PC a.k.a pemudah cara.. best sket boleh ganas2 n rehat banyak2 kalau penat [curi tulang] :p

with another fasilitator. yang berbaju kurung itu hosmet saya ya. dia pun blogger. blogger tegar  katanya. haha.
 Time ni tengah buat LDK 2.. Pulau sengketa. sama je dgn LDk kursus Felo yang kat atas tuuuh.. yg saya kene lari2 bawa bendera pastu baca peta terbalik. yes! sama. haha. Cuma medan dia je tak sama. yg budak JAKSA ni buat kat pantai.. sronok sket.. yg ktorg, meredah jalan raya n kedai2 berbau makanan sedap. hish.

Penyiksaan bagi budak JAKSA. Palapes pulak yg jd ketua. punoh~
Tempat penjualan barang2 untuk kembara malam.. 7eleven la kononnye.. hohoho..

Ni lah kembara malam itu ye! saya adalah penolong chegu. yang dalam gambar ni ada chegu, gerila, orang kampung dan pelajar iaitu JAKSA. hehe.. adegan dlm gambar adalah membeli peluru dengan duit palsu yg kitorg buat sendiri :p

Okelaaaah
itu sahaja gambar2 selama 2hujung minggu berturut2 di Melaka. Hujung minggu pertama di Queenspark, hujung minggu kedua plak di Tanjung Bidara resort.


Keluh Kesah :
makanan adalah tidak sedap T___T for both places. tempat tinggal pulak, yg hotel tu confirm la selesa kan.. cuma masalah air agak menyedihkan ye.. kat tanjung bidara, mostly sume teruk. bilik teruk, lampu takde, air kecik, takde lift [c'mon.. it's a resort la! what do u expect????] makanan??? takyah tanya. janji perut berisi dah la. huhu.

diet

yes, i'm on diet.
tapi, makan fastfood tetap jalan.
kadang suka iri sama orang yang makannya banyak tapi badannya tetap keding. perut ga buncit, pipi ga tembam, paha ga gelember, lengan ga kaya bodyguard. heh.
tapi aku?
orang bilang karena metabolisme sudah menurun, makanya badan kita jadi membesar. lemak lemak d tubuh sudah tidak di bakar seperti dulu waktu muda muda krn kerjaan kita duduk, makan, duduk, ketawa, duduk, baring, duduk, makan, dan tidak olahraga.
kalaupun olahraga, paling kuat seminggu sekali.. itu pun jogging atau jalan kaki selama setengah jam.
gimana mau kurus???

waktu lagi semangat semangatnya pergi fitness center, seminggu mau dua kali.. makan emang di jaga, minum pun cuma 100plus. tapi, cuma bertahan 2minggu aja. abis itu, lupa kalo pernah ke fitness center. haha.
waktu ada teman jogging, semangatnya jogging setiap sore di tasik kejut atau tasik cempaka. tapi, cuma bertahan selagi teman jogging nya pergi jogging. sejak teman jogging sambung kuliah ke Canada, lupa kalo pernah jogging. haha haha haha.

jadi,
gimana mau kurus?
kalo ga makan, sakit. lapar sih masih bisa di tahan. yang ga bisa di tahan itu sakit kepala a.k.a migren.
kalo ga migren siiiih, udah kurus dari dulu kali.
kalo minum obat kurus, paling hebat juga turun 2kg. 2kg sih ga bakal kliatan. paling kurus d muka doang. capedeeeee.

maunya tetep bisa makan, dan kurus!!!
kata seorang teman, BISA.
gimaaaaannnaaaa???

Hypnolangsing.
WHATTT???
HYPNOLANGSUNG?
nooo..

H Y P N O L A N G S I N G.

yeah.
pertama kali beli buku ini rada ga percayaan.
masaaaa sih tanpa diet ketat dan tetap bisa makan apa aja kita bisa kurus???
tapi, liat bukti temen saya yg nyaranin buku ini.. emg bener laaah buku ini.. hahaha.

saya beli buku ini sudah lama.
tapi belum sempat baca sampai sekarang *malu*
alasannya sih sibuk.. tapi emang sibuk kooq~

gara gara mau foto prewedding,
akhirnya saya gigihkan juga untuk membaca buku ini.
mari membacaaa.. apakah akan ada perubahan dalam 2minggu ini?


we'll see.

6.7.11

conference paper-presentation paper-submit jurnal

[ versi melayu]

Since saya kembali menulis kat blogspot ni [last tahun 2009 okaaay.. dan blog yg lama itu sudah di private kerana satu dan lain hal.. :( ada lagi blog lain.. tapi tak kekal lama sperti blog pertama.. huhu.. ], rasanya belom penah saya cite pasal personal life saya kan?
Yaaaa, macam aktiviti saya setiap hari.. bangun pukul berapa.. pas bangun buat apa.. breakfast ke tak.. mandi pagi ke tak.. kalo tak pegi fakulti buat apa je kat rumah.. lunch pukul berapa.. hari-hari dating or seminggu sekali je.. and so on and so on..

Haa,
kali ni nak cite sikit pasal personal life

[english version]

I'm a post graduate student in one of IPTA in Selangor.. studying IT since degree, kinda make my face looks like a computer and sometimes keyboard.. uuuh, pendrive aswell.. hahaha.. but, yeaah.. i like IT. though at first my interest to IT field was not as much as my interest in broadcasting.. but, at last i finished my study with a so-so result. hahaha..

In my life, i never said to myself that good result could help you get a good career.. you-yourself is the important thing to be successful in life.
So, since high school i already made up my mind to make friends with everyone. no matter how they live their lives, what they wear, how they look.. i just wanna have lotsa friends and make a good relationship with them.

This friendship thingy still happens til today.
Being one of a fellow in this research university, i have the chance to be friends with many kinda people. people from Malaysia of course.. starting from degree students until high class people [high class????? hahaha..].
Other than Malaysian, i also make friends with middle east's students. yeah, in my faculty there are lotsa middle east's students.. Malaysian call them "pak arab".. :)
There was a story between my friends and I in my 2nd semester. In the class, Nuwara n Khdega [their names n they come from Iraq] saw my nails were wearing Inai a.k.a Henna.. then, one of them asked me where did i get the henna's from.. i said, i got that from my Indonesian friend whose mother just come back from Umrah. they look amazed. haha.. they dont know that i do love wearing henna. Suddenly, Nuwara said that she'll give the original Henna from her country to me!! waaaa.. i thought she was just saying that without the intention to gimme that henna. Buuuut, after semester break [when i already forgot about Henna], Nuwara came to me after class n gave me a plastic bag.. then, she smiled at me. i smile back at her n gave her my 'question-mark' face while opening the plastic bag.. jeng jeng jeng.. it's a henna!!! henna from Iraq. waw. hahah.. it smells like.. umm.. like a dry leaf :)

[ versi melayu]

Jyeaah..
Itu je la dulu cite pasal personal life saya.. hehehe.. tak best plak nk cite panjang2.. nti la cite pasal routine harian tu ye.. padahal tajuk pasal bnd lain.. cite nye pasal henna plak.. :p

oh, here..
bosan2 boleh try bnd ni kt fb.. http://www.fbreportcard.com/
i've done this.. and here is the result :

Not bad T___T